goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Słodkie parowańce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Parowańce można podawać z ulubionym słodkim, owocowym sosem

Słodkie parowańce

Składniki:

Słodkie parowańce

 

Sposób przygotowania:

Słodkie parowańce
W 1/2 szklance mleka mieszamy drożdże, 1 łyżkę cukru. Odstawiamy rozczyn na kilka minut w ciepłe miejsce. Rozczyn dodajemy do mąki, odstawiamy. Dodajemy stopione masło, melko, jajko, cukier oraz otartą skórkę cytyrnową.. Ciasto zagniatamy i odstawiamy, zagniatamy ponownie podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, tniemy na 8 kawałków, forując placuszki. Na każdy z nich układamy po kostce czekolady i formujemy kule. Odstawiamy je na około 30 minut w ciepłe miejsce. W rondelku zagotowujemy wodę, na nim ukąłdamy sitko a na sitku nasze "bułeczki", trzymamy je pod przykryciem około 25 minut.