Sposób przygotowania:
Słodkie pierogi z serem
Ciasto: Mąkę przesiewam, robię wgłębienie w mące, wbijam w nie jajka i siekam z mąką. Następnie wlewam gorącą wodę i zagniatam szybko ciasto. Dzielę na dwie części, aby ciasto nie wyschło.
Robię farsz: Ser przepuszczam przez maszynkę, dodaję żółtka, cukier, cukier waniliowy i wszystko miksuję na jednolitą masę.
Ciasto wałkuję cienko, wycinam szklanką krążki. Na każdy krążek nakładam łyżeczkę farszu, składam krążek na pół i zlepiam dokładnie brzegi. Gotuję pierogi partiami w dużej ilości osolonej wody. Wrzucam ulepione pierożki do wrzącej wody, mieszam i przykrywam garnek pokrywką. Od wypłynięcia pierogów gotuję je jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmuję ugotowane pierogi łyżką cedzakową, osączam i przekładam na talerz. Podaję posypane cukrem.
Robię farsz: Ser przepuszczam przez maszynkę, dodaję żółtka, cukier, cukier waniliowy i wszystko miksuję na jednolitą masę.
Ciasto wałkuję cienko, wycinam szklanką krążki. Na każdy krążek nakładam łyżeczkę farszu, składam krążek na pół i zlepiam dokładnie brzegi. Gotuję pierogi partiami w dużej ilości osolonej wody. Wrzucam ulepione pierożki do wrzącej wody, mieszam i przykrywam garnek pokrywką. Od wypłynięcia pierogów gotuję je jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmuję ugotowane pierogi łyżką cedzakową, osączam i przekładam na talerz. Podaję posypane cukrem.