Sposób przygotowania:
Słodkie piersi z żurawiną
Miód mieszamy z oliwą i octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Kacze piersi (bez skóry) zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy kandyzowaną żurawiną i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie przez kolejne 40 minut w temperaturze 190-200 stopni (jeśli piersi są mniejsze, czas pieczenia należy zmodyfikować). W trakcie pieczenia piersi obracamy kilka razy na drugą stronę. Upieczone piersi wyciągamy z piekarnika, aby "odpoczęły" i do sosu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, aby sos był gęściejszy, możemy do śmietany dodać łyżkę mąki. Naczynie z sosem wkładamy na 5 minut do gorącego piekarnika, aby lekko odparował. Piersi kroimy w około 1-1,5 cm kawałki, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy pokrojone piersi.