SUPERPRZEPIS

Słodkie rogale na mniszku lekarskim

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Słodkie rogale na mniszku lekarskim

Do wypieku rogali zamiast cukru użyłam syropu z mniszka lekarskiego, mam go w swojej spiżarni sporą ilość, i to był dobry pomysł, rogale wyszły niezwykle pachnące, puszyste i pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :)

Składniki:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 5 dag miękkiego masła 82%
  • 5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego
  • ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim

Wykonanie rozczynu:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim
Z podanych składników wykonujemy rozczyn na rogale.

Drożdże należy bardzo dokładnie rozetrzeć z cukrem waniliowym, syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie masę na rozczyn przykryć czystą i ładną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim
Z podanych składników zagniatamy ciasto na rogale.

Następnie mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać masło ( masło można drobno posiekać lub pokruszyć w mące ) , wlać syrop z mniszka i podrośnięty rozczyn. Następnie zagnieść ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie rogali:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim
Z wyrośniętego ciasta formujemy rogale na stolnicy.

Tak wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujemy rogale.

Do pieczenia:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim
Rogale ukłądamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.

Uformowane rogale układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy między rogalami odstępy, bo znacznie urosną. Pozostawiamy je w cieple na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.

Pieczenie i podanie:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim
Rogale pieczemy do ładnego zrumienienia. Gotowe podajemy.

Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut.
Gotowe podajemy dowolnie z czym kto lubi, masłem, konfiturą i mlekiem. Smacznego.

Rady:
do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk rogali.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.