Sposób przygotowania:
Słodkie rogale na mniszku lekarskimWykonanie rozczynu:
Drożdże należy bardzo dokładnie rozetrzeć z cukrem waniliowym, syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie masę na rozczyn przykryć czystą i ładną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto:
Następnie mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać masło ( masło można drobno posiekać lub pokruszyć w mące ) , wlać syrop z mniszka i podrośnięty rozczyn. Następnie zagnieść ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie rogali:
Tak wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujemy rogale.
Do pieczenia:
Uformowane rogale układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy między rogalami odstępy, bo znacznie urosną. Pozostawiamy je w cieple na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
Pieczenie i podanie:
Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut.
Gotowe podajemy dowolnie z czym kto lubi, masłem, konfiturą i mlekiem. Smacznego.
Rady:
do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk rogali.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.
robaczek
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)