Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Słodkie ślimaczki na cieście francuskim

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo bardzo słodkie ciasteczka z orzechami

Słodkie ślimaczki na cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie ślimaczki na cieście francuskim

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • szklanka wody
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Słodkie ślimaczki na cieście francuskim
Ja zrobiłam ciastka od razu z podwójnej porcji - i tyle też widać na zdjęciach. Ale przepis i składniki podaję na jedną pojedynczą porcję. Masło rozpuszczam i studzę. Ciasto francuskie rozwijam na stole i przecinam wrzesz na 3 grube paski. Można na pół ale na 3 jest wygodniej zwijać. Każdy pasek smaruję pędzelkiem roztopionym masłem. Orzeszki łuskam i siekam na drobniutkie kawałki. Można je zawinąć w foelię zmasakrować tłuczkiem. Następnie rozsypuję dość gęsto orzeszki na cieście. Każdy pasek zawijam mocno i ciasno w rulonik. Każdy rulonik kroję w plasterki - ślimaczki i układam na blachę na papierze do pieczenia. Piekę ok 15-20 minut - najlepiej tyle ile jest napisane na opakowaniu. W tym czasie wlewam wodę do garnuszka, dodaję cukier i zaczynam mieszam i gotować, aż woda z cukrem się ładnie rozpuści i połączy. Po upieczeniu gdy ślimaczki są jeszcze ciepłe, smaruję je przygotowaną wodą z cukrem. Delikatnie i starannie rozprowadzam pędzelkiem. Całość te ciasteczka wchłoną i nabiorą wilgotnej i słodkiej konsystencji. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne i bardzo słodkie.
Słodkie ślimaczki na cieście francuskim
masło rozpuszczam a ciasto rozwijam na stole
Słodkie ślimaczki na cieście francuskim
każdy posmarowany pasek zawijam w rulonik
Słodkie ślimaczki na cieście francuskim
delikatnie kroję ruloniki ostrym nożem w plasterki
Słodkie ślimaczki na cieście francuskim
po upieczeniu smaruję ciastka gorąco wodą z rozpuszczonym cukrem

Tagi:

ciasto