Sposób przygotowania:
Słodkie szyszki ryżowe
W garnku rozpuszczamy masło, dorzucamy też krówki i całość mieszamy, na wolnym ogniu, aż krówki się rozpuszczą. Dodajemy wtedy masę kajmakową i kakao. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie gładka i jednolita. Wtedy garnek zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dosypujemy ryż. Mieszamy aż ryż będzie dokładnie oblepiony masą. Przygotowujemy sobie papierowe papilotki (mogą być różnej wielkości) i do każdej z nich nakładamy trochę gorącej masy, za pomocą dwóch łyżek. Staramy się, żeby masa w papilotkach miała, mniej więcej, kształt kulki.
edytaha
Koper
Myślę, że spokojnie krówki można zastąpić masą kajmakową, albo gotowanym mlekiem skondensowanym, ja dodałam je, bo po prostu miałam w domu, wydawało mi się też, że jak dodam kruche krówki, to gotowe szyszki nie będą klejące, ale to raczej nie ma największego znaczenia przy takich proporcjach :)
A co do samych szyszek, strasznie dawno ich nie jadłam, a miałam zrobić coś słodkiego mężowi do pracy,zrobiłam ich całą furę, żeby też kilka zostało w domu :)
edytaha
U mnie krówki nie mają szans tak po prostu być w domu, mój mąż ma jakiś wewnętrzny radar nastawiony na słodycze, a krówki w szczególności :) Dzięki za odpowiedź, warto mieć taki fajny przepis pod ręką :)
Luśka