Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Słodkie szyszki ryżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser który przypomina mi dzieciństwo

Słodkie szyszki ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie szyszki ryżowe

 

  • 50g masła lub margaryny
  • 30g krówek
  • 400g masy kajmakowej z puszki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
  • 150g ryżu preparowanego

 

Sposób przygotowania:

Słodkie szyszki ryżowe
W garnku rozpuszczamy masło, dorzucamy też krówki i całość mieszamy, na wolnym ogniu, aż krówki się rozpuszczą. Dodajemy wtedy masę kajmakową i kakao. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie gładka i jednolita. Wtedy garnek zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dosypujemy ryż. Mieszamy aż ryż będzie dokładnie oblepiony masą. Przygotowujemy sobie papierowe papilotki (mogą być różnej wielkości) i do każdej z nich nakładamy trochę gorącej masy, za pomocą dwóch łyżek. Staramy się, żeby masa w papilotkach miała, mniej więcej, kształt kulki.
Słodkie szyszki ryżowe
Krówki najlepiej wybrać takie kruche a nie ciągnące
Słodkie szyszki ryżowe
Podgrzewamy aż masło i krówki roztopią się
Słodkie szyszki ryżowe
dodajemy masę kajmakową i kakao w proszku
Słodkie szyszki ryżowe
Masę zdejmujemy z palnika i mieszamy z ryżem

Tagi:

ryż