Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Słodko- ostre udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam mięso z owocami, a za takie słodko- ostre dam się pokroić :)

Słodko- ostre udka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko- ostre udka

 

Sposób przygotowania:

Słodko- ostre udka
Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oddzielamy pałki od udek, doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Chili mieszamy ze słodką papryką i imbirem, doprawiamy podsmażone mięso. Pieczarki i cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczarki kroimy w półtalarki, cebulę w pióra, a paprykę w kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa, wlewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ananasa kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki, dodajemy do pozostałych składników i dusimy razem jeszcze 5-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze chili lub syropem z ananasa. Możemy podać z ryżem lub np. kaszą kuskus.
Słodko- ostre udka
Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oddzielamy pałki od udek, doprawiamy solą.
Słodko- ostre udka
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Chili mieszamy ze słodką papryką i imbirem, doprawiamy podsmażone mięso.
Słodko- ostre udka
Pieczarki i cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczarki kroimy w półtalarki, cebulę w pióra, a paprykę w kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa, wlewamy odrobinę wody.
Słodko- ostre udka
Dodajemy do podsmażonego mięsa, wlewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ananasa kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki, dodajemy do pozostałych składników i dusimy razem jeszcze 5-10 minut.