SUPERPRZEPIS

Słodko-ostry krem z pasternaku

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Słodko-ostry krem z pasternaku

Gęsta, słodko pikantna, rozgrzewająca zupa krem, która słodycz zawdzięcza pasternakowi, a pikantność przyprawom.

Składniki:

Słodko-ostry krem z pasternaku

 

Sposób przygotowania:

Słodko-ostry krem z pasternaku
Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.

Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się nie przypalił.

Obsmażone warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować. Doprawić do smaku solą, sproszkowaną papryką i sokiem z cytryny.

Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.

1.

Słodko-ostry krem z pasternaku
Obrane warzywa obrać i opłukać, szczególnie dobrze oczyścić pora.

2.

Słodko-ostry krem z pasternaku
Warzywa pokroić w kawałki mniej więcej jednakowej wielkości.

3.

Słodko-ostry krem z pasternaku
Pokrojone warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i ugotować do miękkości.