anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z pasternaku i jabłek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pasternak dziś nieco zapomniany. Zanim trafiły do nas ziemniaki był równie często jedzony jak kasze. Ma silne działanie zasadotwórcze, zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz witaminy E.

Zupa z pasternaku i jabłek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z pasternaku i jabłek

 

  • pasternak - 2 szt.
  • jabłka Granny Smith – 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • masło – 1/2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • seler naciowy – 2 szt.
  • bulion z kurczaka – 1 l
  • śmietana kremówka – 1/2 szk.
  • świeży liść laurowy – 1 szt.
  • świeży lubczyk – kilka gałązek
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pasternaku i jabłek
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany i pokrojony pasternak, pokrojony seler naciowy, liść laurowy i lubczyk. Wlać bulion z kurczaka i gotować pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż całość będzie miękka.Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać. Podawać z grubo posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i świeżym majerankiem.
Zupa z pasternaku i jabłek
Dodać do garnka drobno pokrojony seler naciowy.
Zupa z pasternaku i jabłek
Dodać obrany i pokrojony pasternak, liść laurowy i lubczyk.