Sposób przygotowania:
Zupa z pasternaku i jabłek
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany i pokrojony pasternak, pokrojony seler naciowy, liść laurowy i lubczyk. Wlać bulion z kurczaka i gotować pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż całość będzie miękka.Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać. Podawać z grubo posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i świeżym majerankiem.
Alex_M
anemon
Do tej zupy jabłka pasują idealnie, ale jedynie tej odmiany, połączone z aromatycznym pasternakiem tworzą rewelacyjna zupę.