Sposób przygotowania:
Słoikowe bułki makowe
W niewielkiej misce rozetrzeć drożdże do momentu aż będą płynne i dolać olej oraz letnie mleko podgrzane wcześniej w rondelku. Potem wsypać mąkę zmieszaną z solą, dodać mak, który także można wymieszać razem z mąką, ale nie jest to konieczne. Połączyć składniki łyżka lub rękoma a potem wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Wierzch ciasta i dno miski oprószyć niewielką ilością mąki, zakryć miskę ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrasta słoiki o pojemności 350 - 400 ml posmarować olejem i wysypać makiem. Ciasto ponownie wyrobić ale tylko chwilę, podzielić na 4 części i po jednej z nich włożyć do każdego z przygotowanych słoiczków. Zakryć słoiki ściereczka i znów zostawić do podrośnięcia. Zimne słoiki z ciastem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni. Gdy lampka kontrolna oznaczająca nagrzanie piekarnika nastawić czas na 25 minut. Słoiki z upieczonymi bułkami wystawić na kratkę i dopiero po chwili uważając aby się nie poparzyć wyjąć bułki ze słoików a potem wystudzić na kratce. Podawać najlepiej z masłem i dżemem lub żółtym serem.
![Słoikowe bułki makowe Słoikowe bułki makowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sloikowe-bulki-makowe-314301.jpg)
![Słoikowe bułki makowe Słoikowe bułki makowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sloikowe-bulki-makowe-314302.jpg)
![Słoikowe bułki makowe Słoikowe bułki makowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sloikowe-bulki-makowe-314303.jpg)
![Słoikowe bułki makowe Słoikowe bułki makowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sloikowe-bulki-makowe-314304.jpg)
edytaha
Hrabina w kuchni
monikaT83
zewa