agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Słone przekąski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, chrupiące i rewelacyjne na każdą okazję

Słone przekąski

Składniki:

Słone przekąski

 

Sposób przygotowania:

Słone przekąski
Należy przygotować niezbędne składniki na przekąskę. W dalszej kolejności należy wymieszać w naczyniu ze sobą obie mąki- razową i tortową, wymieszać je ze sobą, masło posiekać na kawałeczki i dodać do mąki, dodać sól. Ser gouda zetrzeć na tarce na średnich otworach i dodać do składników, dodać paprykę mieloną. Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki. Sparzyć wrzątkiem jajka i rozmącić je z mlekiem, dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę, wyrobić aby było jednolite i gładkie ciasto i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. W dalszej kolejności powstałe ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach 25cm, posmarować rozmąconym jakiem i oprószyć papryką ostrą. Ciasto kroić na paski o szerokości 1,5 cm. Następnie delikatnie poskręcać paseczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w rozgrzanym do 190- 200stopni C piekarniku.