zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Słoneczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Słoneczka to kolacja dla dużych i tych mniejszych.

Słoneczka

Składniki:

Słoneczka

 

  • Na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 100g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki letniej wody
  • 8 łyżek oleju
  • Na wierzch:
  • 200 g kabanosów drobiowych lub innej cienkiej wędliny
  • 2 cebule
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Słoneczka
Drożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, wycinamy duże kółka i na brzegach odcinamy kawałki ciasta kieliszkiem tworząc kształt słoneczka. Słoneczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdy placek kładziemy po kilka plasterków wędliny, trochę cebuli pokrojonej w piórka, posypujemy startym serem, natką i papryką.Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni.