alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z krówkowym kremem i ziarenkami słonecznika.

Słonecznikowiec

Składniki:

Słonecznikowiec

 

  • Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Karmelizowany słonecznik
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 180 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Krem
  • puszka masy krówkowej (500g)
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Biszkopt Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 25 min. Karmelizowany słonecznik W garnku roztopić margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać słonecznik i zagotować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozsmarować i wyrównać. Piec 15 min w 180 st. Wystudzić. Zimny blat pokruszyć. Krem Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej cały czas ucierając, dodać pod koniec spirytus. (Odłożyć część kremu do posmarowania biszkoptu oraz 1 szklankę słonecznika). Do reszty kremu dodać słonecznik i wymieszać. Na pierwszy biszkopt rozsmarować krem, przyłożyć drugi biszkopt. Na górze rozsmarować odłożony krem i rozłożyć równomiernie karmelizowany słonecznik.