Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzy naprawdę doskonałe połączenie.

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Składniki:

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Forma o wymiarach 28 x 28 cm; biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Prażony słonecznik:
  • 300g łuskanych pestek słonecznika
  • 3 łyżki masła (płaskie; około 30g)
  • 3 łyżki cukru (około 30g)

Masa:

  • 250g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 3/4 ilości uprzednio uprażonego słonecznika

Nasączenie:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy zbożowej/naturalnej

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Biszkopt:

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem
Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego dnia.

Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypać cukier i dodawać - po 1 żółtku.
Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę przesianą z kakao.

Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.

Słonecznik:

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem
Pestki słonecznika należy całkowicie ostudzić.

Masło oraz cukier rozpuścić na patelni i następnie dokładnie połączyć z pestkami słonecznika.
Całość mieszając prażyć - aż słonecznik nabierze złotego koloru.
Pestki przesypać do miseczki i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Masa:

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem
Masę krókową należy łączyć małymi porcjami.

Miękkie masło utrzeć do puszystości i partiami połączyć z masą krówkową.
Na końcu wmieszać prażone pestki słonecznika.

Ciasto:

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem
Ciasto należy schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

Ciasto składać kolejno: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.
Całość schłodzić w lodówce.