Sposób przygotowania:
Słonina po Syberyjsku
Obrać główkę czosnku, rozetrzeć w moździerzu z mielonym pieprzem i papryką mieloną. Słoninę, lub boczek pokroić w grube pasy i porządnie natrzeć ją czosnkiem z pieprzem i papryką. Tak natartą słoninę, lub tłusty boczek obficie posolić i układać ciasno w garnku - najlepiej gliniaku polewanym lub tzw. kamionce. Przykryć szmatką. Po dwóch tygodniach można wyjmować pasy słoniny, trzeba je oskrobać z nadmiaru soli i pokroić na plasterki. Podawać polecam z czarnym chlebem, kiszonym ogórkiem i czarną kawą zbożową. Przepis ten pochodzi od sybiraków łódzkich, którzy w ten sposób konserwowali żywność.
misia53
Muzykus
To co podałem to sposób na zakonserwowanie słoniny lub boczku, który później podaje się z czarnym chlebem i kawą zbożową. Ot i wszystko.
Muzykus
mea culpa zaraz poprawię co i jak. Wbił mi się przepis z jakiejś cholera wie strony.
yola
Muzykus
Dzięki wielkie - poprawiłem - ot, trochę techniki i się zgubiłem.