Muzykus

Muzykus

Kucharz
[Przepisów: 14]

Słonina po Syberyjsku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słonina na zimowe dni wymagające sporo kalorii.

Słonina po Syberyjsku

Składniki:

Słonina po Syberyjsku

 

Sposób przygotowania:

Słonina po Syberyjsku
Obrać główkę czosnku, rozetrzeć w moździerzu z mielonym pieprzem i papryką mieloną. Słoninę, lub boczek pokroić w grube pasy i porządnie natrzeć ją czosnkiem z pieprzem i papryką. Tak natartą słoninę, lub tłusty boczek obficie posolić i układać ciasno w garnku - najlepiej gliniaku polewanym lub tzw. kamionce. Przykryć szmatką. Po dwóch tygodniach można wyjmować pasy słoniny, trzeba je oskrobać z nadmiaru soli i pokroić na plasterki. Podawać polecam z czarnym chlebem, kiszonym ogórkiem i czarną kawą zbożową. Przepis ten pochodzi od sybiraków łódzkich, którzy w ten sposób konserwowali żywność.