eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ślonskie rolady Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszno ślonsko rolada na tradycyjny niydzielny łobiod.

Ślonskie rolady Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślonskie rolady Eli

 

  • 8 dużych płatów wołowiny na rolady
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki musztardy
  • 30 dkg surowego boczku wędzonego
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 większe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • grube,białe nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Ślonskie rolady Eli
Boczek,ogórki pokroić w długie słupki,2 cebule w piórka.Pozostałą cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty,oprószyć solą i pieprzem.Na każdym płacie rozsmarować pół łyżki musztardy i rozłożyć na przemian słupki boczku,ogórka i cebuli.Rolady zwinąć ścisło i obwiązać nicią.W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.Do rolad dodać cebulę,czosnek,przyprawę do pieczeni,sól,pieprz i jeszcze chwilę przesmażyć.Mięso podlać wodą i dusić do miękkości (około1-1.5 godziny,zależy od twardości mięsa),co jakiś czas podlewając wodą.Rolady wyjąć z brytfanki i gdy lekko przestygną odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Rolady włożyć do sosu i podgrzać.Smacznego!
Ślonskie rolady Eli
Etap 1
Ślonskie rolady Eli
Etap 2
Ślonskie rolady Eli
Etap 3
Ślonskie rolady Eli
Etap 4