Sposób przygotowania:
Słoweński makron z cukinią
Prosty i smaczny warzywny sos o południowej nucie. Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę w niedużą kostkę, czosnek zgnieć i posiekaj, pomidorki na połówki. Cukinie podsmaż do zrumienienia na dobrze rozgrzanej oliwie. Do zrumienionej dodaj cebulę, a po chwili czosnek. Kiedy cebula się zeszkli - wlej wino i odparuj. Dodaj pomidorki i smaż chwilę, kiedy trochę się przysmażą - nie powinny się rozpaść - dodaj śmietanę. Tu wychodzi różnica między kuchnią włoską (bo takie pochodzenie ma ta potrawa) a słoweńską czy chorwacką - włosi użyli by słodkiej śmietany! Kiedy sos się zredukuje, dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzony dodaj do sosu. Wymieszaj na patelni. Podawaj posypany startym serem i udekorowany listkami bazylii.