Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Słoweński makron z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria. Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.

Słoweński makron z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słoweński makron z cukinią

 

  • średnia cukinia
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 12 pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki białego wina
  • ok. 200 g kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 10 dag startego owczego sera (grana padano, oscypek lub inne)
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • ok. 40 dag makaronu wstążki

Sposób przygotowania:

Słoweński makron z cukinią
Prosty i smaczny warzywny sos o południowej nucie. Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę w niedużą kostkę, czosnek zgnieć i posiekaj, pomidorki na połówki. Cukinie podsmaż do zrumienienia na dobrze rozgrzanej oliwie. Do zrumienionej dodaj cebulę, a po chwili czosnek. Kiedy cebula się zeszkli - wlej wino i odparuj. Dodaj pomidorki i smaż chwilę, kiedy trochę się przysmażą - nie powinny się rozpaść - dodaj śmietanę. Tu wychodzi różnica między kuchnią włoską (bo takie pochodzenie ma ta potrawa) a słoweńską czy chorwacką - włosi użyli by słodkiej śmietany! Kiedy sos się zredukuje, dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzony dodaj do sosu. Wymieszaj na patelni. Podawaj posypany startym serem i udekorowany listkami bazylii.
Słoweński makron z cukinią
Najpierw zrumień cukinię, potem dodaj cebulę.
Słoweński makron z cukinią
Użyj koniecznie kwaśnej śmietany - to cecha słowiańskiej kuchni.
Słoweński makron z cukinią
Rezanci czyli słoweńskie tagliatelle (wstążki)
Słoweński makron z cukinią
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem na patelni.