Sposób przygotowania:
Słoweńskie langosze
Potrzebujemy przede wszystkim...cierpliwości...Podgrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę maki, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Po podrośnięciu dodać kefir, jajo, wymieszać dokładnie, dodać mąkę i sodę. Uformować kulę, wstawić do lodówki na 6 godzin-:)
Wyjmujemy, robimy 2 wałeczki o średnicy około 5 cm, kroimy na placuszki lub rwiemy rekami i rozgniatamy dłonią. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Czosnek rozcieramy z masłem, ser trzemy na tarce lub rozkruszamy. Placki podajemy przesmarowane masłem czosnkowym i posypane serem. Zainwestujmy w dobry ser-:)
Po podrośnięciu dodać kefir, jajo, wymieszać dokładnie, dodać mąkę i sodę. Uformować kulę, wstawić do lodówki na 6 godzin-:)
Wyjmujemy, robimy 2 wałeczki o średnicy około 5 cm, kroimy na placuszki lub rwiemy rekami i rozgniatamy dłonią. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Czosnek rozcieramy z masłem, ser trzemy na tarce lub rozkruszamy. Placki podajemy przesmarowane masłem czosnkowym i posypane serem. Zainwestujmy w dobry ser-:)