kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Słoweńskie langosze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słowackie placki drożdżowe, podawane z roztartym czosnkiem i posypane startym owczym serem

Słoweńskie langosze

Składniki:

Słoweńskie langosze

 

  • 1 kg mąki
  • łyżka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 0.5 l kefiru
  • 200 ml mleka 3 dkg drożdży
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Słoweńskie langosze
Potrzebujemy przede wszystkim...cierpliwości...Podgrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę maki, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Po podrośnięciu dodać kefir, jajo, wymieszać dokładnie, dodać mąkę i sodę. Uformować kulę, wstawić do lodówki na 6 godzin-:)
Wyjmujemy, robimy 2 wałeczki o średnicy około 5 cm, kroimy na placuszki lub rwiemy rekami i rozgniatamy dłonią. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Czosnek rozcieramy z masłem, ser trzemy na tarce lub rozkruszamy. Placki podajemy przesmarowane masłem czosnkowym i posypane serem. Zainwestujmy w dobry ser-:)