Sposób przygotowania:
ślydziki na Boze Narodzenie
1)Wsypac make przez sitko do miski,
2)podgrzac mleko,
3)ubic zoltka z 1\2 szkl cukru,
4)do duzego kubka wlozyc pokruszone drozdze ,dodac reszte cukru ,2 lyzki maki,1\2 szkl cieplego mleka-wymieszac ,zostawic do wyrosniecia
5) do miski z maka dodac zoltka ,mocno cieple mleko,i zacier z drozdzy ,porzadnie ugniesc .Uformowac walek z ciasta i pokrajac jak pierogi,nastepnie upiec w piekarniku na zloty kolor.
(mozna ciasto zrobic nawet tydzien przed spozyciem,przechowywac w papierowej torbie)
Zmielic 3-krotnie mak z 1\2 kg cukru
Do duzego naczynia Wlac zagotowana wode,wrzucic 1\2 kg cukru ,wymieszac,przestudzic,wrzucic mak i buleczki,wlozyc jeszcze do lodowki ,zeby bylo baaardzo zimne.Jak buleczki beda miekkie ŚLYDZIKI sa gotowe do spozycia:)
2)podgrzac mleko,
3)ubic zoltka z 1\2 szkl cukru,
4)do duzego kubka wlozyc pokruszone drozdze ,dodac reszte cukru ,2 lyzki maki,1\2 szkl cieplego mleka-wymieszac ,zostawic do wyrosniecia
5) do miski z maka dodac zoltka ,mocno cieple mleko,i zacier z drozdzy ,porzadnie ugniesc .Uformowac walek z ciasta i pokrajac jak pierogi,nastepnie upiec w piekarniku na zloty kolor.
(mozna ciasto zrobic nawet tydzien przed spozyciem,przechowywac w papierowej torbie)
Zmielic 3-krotnie mak z 1\2 kg cukru
Do duzego naczynia Wlac zagotowana wode,wrzucic 1\2 kg cukru ,wymieszac,przestudzic,wrzucic mak i buleczki,wlozyc jeszcze do lodowki ,zeby bylo baaardzo zimne.Jak buleczki beda miekkie ŚLYDZIKI sa gotowe do spozycia:)
marietta