zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Smaczna zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, aromatyczna zupa z leśnych grzybów

Smaczna zupa grzybowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smaczna zupa grzybowa

 

 

Sposób przygotowania:

Smaczna zupa grzybowa
Grzyby jeśli świeże należy dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Osobiście zawsze je dodatkowo zagotowuję i przelewam zimną wodą, później postępuję jak z mrożonymi.



Ja użyłam mrożonych, wrzucam je na rozgrzane masło, podlewam wodą ( około 100 ml) dodaję włoszczyznę  i przyprawy, duszę jakieś 15 minut ( aż grzyby się odmrożą)Następnie zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości grzybów.



Śmietanę hartuję gorącą zupą i wlewam do całości. Na koniec dodaję sporo posiekanej natki pietruszki. Doprawiam mielonym pieprzem i solą , lub przyprawą w płynie.



Podaję z lanymi kluskami, ziemniakami, makaronem lub solo.
Smaczna zupa grzybowa
wrzucam na rozgrzane masło, podlewam wodą ( około 100 ml)grzyby dodaję włoszczyznę, i przyprawy, duszę jakieś 15 minut ( aż grzyby się odmrożą)
Smaczna zupa grzybowa
Następnie zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości grzybów. Śmietanę hartuję gorącą zupą i wlewam do całości. Na koniec dodaję sporo posiekanej natki pietruszki
Smaczna zupa grzybowa
można podać grzybową z makaronem, lub solo taką lubię najbardzie