Sposób przygotowania:
Smaczny piernik
Cukier oraz margarynę utrzeć razem, a następnie dodawać powoli po jednym żółtku dalej ucierając. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy ostrożnie dodać ubitą z białek pianę oraz powoli dodawać przyprawę do piernika. W następnej kolejności dodać miód oraz cukier wanilinowy i bardzo dokładnie wymieszać. Dwie pełne łyżeczki kawy fusiastej rozpuścić w jednej szklance gorącej, przegotowanej wody. Zaparzoną kawę ostudzić, a następnie dodać do masy. Pod koniec dodać do całości mąkę i sodę oczyszczonei znowu wszystko wymieszać. Na koniec dodać bakali według własnego uznania. Piernik nałożyć do podłużnej i wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 około 30 - 35 minut. Smacznego!