cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Smakowite Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smakowite gołąbki z gotowanym mięsem;)

Smakowite Gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smakowite Gołąbki

 

  • 1kg ryżu
  • 2 kg mięsa (szynka wieprzowa)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • Glówka kapusty

Sposób przygotowania:

Smakowite Gołąbki
Mięso gotujemy, mielimy. kapustę musimy ugotować tak, żeby oddzielic pojedyncze liście. Najlepiej wyciąć głąbie(ta twarda część w środku) i w całości włożyć do garnka i gotować aż do oddzielenia każdego liścia.Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja preferuje dobrze ugotowany ryż, nie al dente, aby nie wyciągał wody z mięsa.Do mielonego mięsa dodajemy cebulę, jajko sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Na ugotowanym liściu układamy farsz i zawijamy. Gołąbki można włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok 1,5 godzin. Lub włożyć do piekarnika w gęślarce, również zalać bulionem lub wodą. Należy pamiętać o wyścieleniu dna i boków liściami kapusty aby nic nie przywarło.Moja babcia na wierzch kładzie pomidory i paprykę(w sezonie), tworzą one później sos, który wystarczy zabielić śmietanką i jest wspaniały. w tej wersji mamy sos pieczeniowy, ale doskonale pasuje do nich również sos pomidorowy. Smacznego!
Smakowite Gołąbki
Gotowana kapusta, ryz i mięso czekają na swoją kolej ;)
Smakowite Gołąbki
Mielone ugotowane mięso łączymy z jajkiem i cebulką
Smakowite Gołąbki
Całość dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa
Smakowite Gołąbki
Farsz zawijamy w liście ugotowanej kapusty i wkładamy do gęślarki