Sposób przygotowania:
Smakowite Gołąbki
Mięso gotujemy, mielimy. kapustę musimy ugotować tak, żeby oddzielic pojedyncze liście. Najlepiej wyciąć głąbie(ta twarda część w środku) i w całości włożyć do garnka i gotować aż do oddzielenia każdego liścia.Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja preferuje dobrze ugotowany ryż, nie al dente, aby nie wyciągał wody z mięsa.Do mielonego mięsa dodajemy cebulę, jajko sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Na ugotowanym liściu układamy farsz i zawijamy. Gołąbki można włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok 1,5 godzin. Lub włożyć do piekarnika w gęślarce, również zalać bulionem lub wodą. Należy pamiętać o wyścieleniu dna i boków liściami kapusty aby nic nie przywarło.Moja babcia na wierzch kładzie pomidory i paprykę(w sezonie), tworzą one później sos, który wystarczy zabielić śmietanką i jest wspaniały. w tej wersji mamy sos pieczeniowy, ale doskonale pasuje do nich również sos pomidorowy. Smacznego!