Sposób przygotowania:
Smalec wypełniony dodatkami
Słoninę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce na sitku o dużych dziurkach. Wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a skwarki lekko zbrązowieją. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Solimy i odsmażamy na patelni najpierw cebulkę, a potem dodajemy pieczarki i odparowujemy wodę.. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Garść suszonych śliwek drobno kroimy. Do płynnego smalcu wrzucamy podsmażone z cebulą pieczarki, jabłka i śliwki suszone. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec dodajemy łyżkę majeranku. Smażymy wszystko razem ok 15 minut i wystudzamy. Przelewamy do miseczek i odstawiamy do schłodzenia.