Sposób przygotowania:
Smarowidło do chleba
Z boczku odcinamy skórę i zalewamy taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili i gotujemy około 40 minut. Zachowujemy wodę z gotowania boczku, a sam boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulami i surową wątróbką. Masę doprawiamy otartym majerankiem, lubczykiem, szklanką wywaru z gotowania boczku, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
lukrowanepierniczki