kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Smarowidło do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.

Smarowidło do chleba Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smarowidło do chleba

 

  • 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 3 białe cebule
  • Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, papryka chilii, gorczyca
  • Majeranek, lubczyk, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Smarowidło do chleba
Z boczku odcinamy skórę i zalewamy taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili i gotujemy około 40 minut. Zachowujemy wodę z gotowania boczku, a sam boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulami i surową wątróbką. Masę doprawiamy otartym majerankiem, lubczykiem, szklanką wywaru z gotowania boczku, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
Smarowidło do chleba
Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili
Smarowidło do chleba
Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru