bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Smażona flądra

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspomnienie lata - flądra smażona.

Smażona flądra

Składniki:

Smażona flądra

 

Sposób przygotowania:

Smażona flądra
Flądry umyć, oczyścić dokłądnie z pozostałości po łbie inaczej ryba będzie gorzka i ponownie umyć. Każdą rybe posypac solą, pieprzem, obłożyć plastrami selera obranego, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na min 1h w chłodne miejsce. Po zamarynowaniu i odstaniu, zdjac seler, ponownie posypac solą, rozgrzac na głebokiej patelni tłuszcz (olej) rybe obtoczyc w mące i smazyc na głebokim oleju do zrumienienia sie. Smakuje prawie jak ta nad morzem.