Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Smażona flądra z aromatycznym masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i aromatyczna ryba pachnąca czosnkiem i cytryną jest dobrym pomysłem na ciekawy obiad. Chrupiąca skórka smakuje niesamowicie.

Smażona flądra z aromatycznym masłem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażona flądra z aromatycznym masłem

 

Sposób przygotowania:

Smażona flądra z aromatycznym masłem
Wypatroszone ryby myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem po obu stronach i panierujemy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki ryby i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, do momentu aż skórka ładnie się zarumieni. W międzyczasie mieszamy miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z usmażonych ryb odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego, a następnie jeszcze gorące kładziemy na talerze i smarujemy z wierzchu masłem czosnkowo-pietruszkowym. Podajemy z cytryną pokrojoną na cząstki.
Smażona flądra z aromatycznym masłem
Rybę panierujemy w mące i smażymy na patelni
Smażona flądra z aromatycznym masłem
Robimy aromatyczne masełko z dodatkiem czosnku i natki