Sposób przygotowania:
Smażona flądra z aromatycznym masłem
Wypatroszone ryby myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem po obu stronach i panierujemy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki ryby i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, do momentu aż skórka ładnie się zarumieni. W międzyczasie mieszamy miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z usmażonych ryb odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego, a następnie jeszcze gorące kładziemy na talerze i smarujemy z wierzchu masłem czosnkowo-pietruszkowym. Podajemy z cytryną pokrojoną na cząstki.