zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Smażona marynowana flądra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

smażona rybka..........flądra

Smażona marynowana flądra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażona marynowana flądra

 

  • 6 tuszek flądry
  • 1 szk zimnej przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 4 łyżki sosu tryiaki
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażona marynowana flądra
Tuszki flądry dokładnie umyć i usunąć ewentualne nieczystości. Ułożyć je w pojemniku próżniowym ( jeśli nie mamy takiego wystarczy użyć miski i folii spożywczej ). W rondelku umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać je. Gotowym płynem zalać rybę, przykryć pokrywką i odessać powietrze. Pojemnik z rybą wstawić do lodówki na około 2 godziny. Od czasu do czasu potrząsnąć pojemnikiem aby ryba na górze też pokryła się marynatą. Po odpowiednim czasie wyjąc rybę z zalewy, odsączyć ją na ręczniku papierowym. Na patelni mocno rozgrzać olej i kłaść obtoczone tuszki flądry. Smażyć z obu stron po około 5 minut. Podawać z pieczywem lub frytkami.
Smażona marynowana flądra
rybę zalać przygotowaną marynatą i odstawić na około 2 godziny.
Smażona marynowana flądra
po wyjęciu ryby z lodówki obtaczać ją w mące i smażyć z obu stron.

Tagi:

sosy