Sposób przygotowania:
Smażona pieczeń
Bułkę namoczyć i dokładnie odcisnąć, następnie dodać do mięsa mielonego. Cebulę bardzo drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do mięsa, dołożyć jajko, musztardę, chrzan i przyprawy ja użyłam tradycyjnie troszkę soli, pieprzu i tymianku. Wszystko dokładnie wymieszać gdyby masa okazała się za luźna dodać troszkę bułki tartej. Deskę przesmarować wodą i wyłożyć na nim mięso które rozsmarować na równy łat mięsa, następnie na środku ułożyć jajka na twardo i delikatnie naciągnąć mięso na górę, zlepić i uformować kształt pieczeni. Na patelni z grubym dnem rozgrzać dość sporą ilość oleju i ostrożnie zsunąć na nią pieczeń z deski, zmniejszyć płomień i smażyć pieczeń z dwóch stron na złoty kolor. Pierwsze przewrócenie jest troszkę trudne, ale używając dwóch szerokich łopatek uda się to zrobić. Podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno z pieczywem jako dodatek do chleba.
edytaha