iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Smażona pieczeń

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczeń powstała przez lenistwo bo zamiast małych porcji z jajkiem w środku zrobiłam dużą pieczeń, ale smakowała na ciepło jak i na zimno.

Smażona pieczeń Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażona pieczeń

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • przyprawy
  • 1 jajko
  • Dodatkowo;
  • 3 jajka na twardo
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażona pieczeń
Bułkę namoczyć i dokładnie odcisnąć, następnie dodać do mięsa mielonego. Cebulę bardzo drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do mięsa, dołożyć jajko, musztardę, chrzan i przyprawy ja użyłam tradycyjnie troszkę soli, pieprzu i tymianku. Wszystko dokładnie wymieszać gdyby masa okazała się za luźna dodać troszkę bułki tartej. Deskę przesmarować wodą i wyłożyć na nim mięso które rozsmarować na równy łat mięsa, następnie na środku ułożyć jajka na twardo i delikatnie naciągnąć mięso na górę, zlepić i uformować kształt pieczeni. Na patelni z grubym dnem rozgrzać dość sporą ilość oleju i ostrożnie zsunąć na nią pieczeń z deski, zmniejszyć płomień i smażyć pieczeń z dwóch stron na złoty kolor. Pierwsze przewrócenie jest troszkę trudne, ale używając dwóch szerokich łopatek uda się to zrobić. Podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno z pieczywem jako dodatek do chleba.
Smażona pieczeń
Na rozciągnietej masie mięsnej ułozyc jajka
Smażona pieczeń
Pieczeń smażyc na małym palniku na złoty kolor
Smażona pieczeń
Pieczeń po usmażeniu kroić ostrym nożem