Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Smażone gwiazdki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ziemniaczane na kopytka można również usmażyć, a dodatek banana sprawia że gotowe placuszki smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych.

Smażone gwiazdki bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone gwiazdki bananowe

 

Sposób przygotowania:

Smażone gwiazdki bananowe
Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę razem z dojrzałym bananem oraz twarogiem. Można też ubić na puree za pomocą tłuczka do ziemniaków. 

Do składników wbić jajko i dodać cukier waniliowy oraz mąkę. Zagnieść niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować na blacie kuchennym posypanym mąką na grubość 1 cm i wycinać placuszki w dowolnym kształcie. 

Na patelni rozpuścić klarowane masło i na średnio rozgrzanym układać porcje ciasta w niewielkiej odległości, aby można je było odwrócić w odpowiedniej chwili. Nakryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni. Odwrócić i dosmażyć również pod przykryciem. 

Podawać z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego albo twarożkiem waniliowym. 

Można posypać cukrem pudrem.
Smażone gwiazdki bananowe
Placuszki można na patelni ułożyć dość gęsto, ponieważ nie rosną.
Smażone gwiazdki bananowe
Każdą porcję ciasta cienko rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty.
Smażone gwiazdki bananowe
Składniki przeciśnięte przez praskę zagnieść na miękkie ciasto.
Smażone gwiazdki bananowe
Gotowe ciasto nie nadaje się do przechowywania - trzeba je wykorzystać zaraz po zrobieniu.