Sposób przygotowania:
Smażone gwiazdki bananowe
Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę razem z dojrzałym bananem oraz twarogiem. Można też ubić na puree za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Do składników wbić jajko i dodać cukier waniliowy oraz mąkę. Zagnieść niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować na blacie kuchennym posypanym mąką na grubość 1 cm i wycinać placuszki w dowolnym kształcie.
Na patelni rozpuścić klarowane masło i na średnio rozgrzanym układać porcje ciasta w niewielkiej odległości, aby można je było odwrócić w odpowiedniej chwili. Nakryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni. Odwrócić i dosmażyć również pod przykryciem.
Podawać z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego albo twarożkiem waniliowym.
Można posypać cukrem pudrem.
Do składników wbić jajko i dodać cukier waniliowy oraz mąkę. Zagnieść niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować na blacie kuchennym posypanym mąką na grubość 1 cm i wycinać placuszki w dowolnym kształcie.
Na patelni rozpuścić klarowane masło i na średnio rozgrzanym układać porcje ciasta w niewielkiej odległości, aby można je było odwrócić w odpowiedniej chwili. Nakryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni. Odwrócić i dosmażyć również pod przykryciem.
Podawać z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego albo twarożkiem waniliowym.
Można posypać cukrem pudrem.