Sposób przygotowania:
Smażone kalmary z sosem tatarskim
Przygotowanie sosu tatarskiego: Posiekać jajeczka, ogórki i cebulę na bardzo drobne kawałeczki. Zmieszać z chrzanem i śmietaną do smaku. Odstawić do lodówki. Kalmary pokroić w krążki, obtaczać najpierw w mące kukurydzianej, potem zamoczyć w roztrzepanym jajeczku a następnie zanurzyć w bułce tartej. Krążek niezwłocznie umieścić na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć krótko, intensywnie aż panierka się zrumieni. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach, podać z przygotowanym wcześniej sosem tatarskim. Objadać się ze smakiem aż do przybycia dania głównego. Bardzo ważne jest aby kalmary były świeże. Stare mrożone stwory mogą mieć posmak gumy !!!.
Gość
JarekD