BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Smażone kartofelki pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie bardzo proste w wykonaniu , ale zaprawdę bardzo apetyczne .

Smażone kartofelki pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone kartofelki pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Smażone kartofelki pod pierzynką
Kartofelki i obieramy i kroimy w talarki . Smażymy na patelni , na rozgrzanym oleju . Gdy będą podsmażone , przekładamy do naczynia do zapiekania . Doprawiamy soląi pieprzem ziołowymoraz czosnkiem granulowanym . Oddzielamy białko od żółtka , ubijamy białko na sztywną pianę z odrobiną soli , dodajemy po jednym żółtku , mieszamy . Dodajemy natkę i bułkę tartą . Jaja wylewamy na wierzch kartofli . Posypujemy startym , żółtym serem .Zapiekamy w piekarniku w 200 C .
Smażone kartofelki pod pierzynką
Podsmażone kartofelki układamy w naczyniu .
Smażone kartofelki pod pierzynką
Z podanych składników wyrabiamy ciasto .
Smażone kartofelki pod pierzynką
Doprawionym ciastem zalewamy usmażone kartofelki .
Smażone kartofelki pod pierzynką
Ścieramy ser na tarce , posypujemy wierzch i do piekarnika .

Tagi:

sery tarta ser