Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Smażone maślaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezon grzybowy w pełni, a więc czas na dania z grzybów. Polecam smażone maślaki z octem z białego wina, które wyśmienicie smakują same lub jako dodatek do obiadu.

Smażone maślaki

Składniki:

Smażone maślaki

 

  • 50 dag maślaków
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól cebulowa
  • 2 łyżki octu z białego wina

Sposób przygotowania:

Smażone maślaki
Maślaki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, zalać wodą, dodając łyżeczkę soli i gotować ok. 15 min. Po tym czasie grzybki odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane maślaki, doprawić solą cebulową, pieprzem oraz dodać ocet z białego wina. Wszystko razem smażyć ok. 10 min.