Sposób przygotowania:
Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie
Maślaki obieramy ze skórki i myjemy. Większe kapelusze grzybków kroimy na mniejsze części, małe pozostawiamy w całości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Podsmażamy cebulę aż się zeszkli i wrzucamy do niej maślaki. Smażymy całość na średnim ogniu do czasu aż woda, którą puszczą grzyby, cała odparuje z patelni. Na drugiej patelni w tym czasie podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka z odrobiną soli i pieprzu (dodajemy tylko podstawowe przyprawy). Podsmażoną pierś kurczaka wrzucamy do grzybów mieszamy. Na patelnię wlewamy śmietanę i wrzucamy posiekaną drobno pietruszkę. Całość mieszamy doprawimy pieprzem i solą i gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Podczas przygotowania grzybów w śmietanie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż. Na przygotowany ryż kładziemy maślaki z kurczakiem w śmietanie. Danie podajemy z ogórkiem małosolnym. SMACZNEGO!