kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne danie z maślakami prosto z lasu

Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie

 

  • 30 dag piersi kurczaka
  • 40 dag maślaków
  • 1 duża cebula (ok 10 dag)
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 szklanka ryżu
  • ogórki małosolne

 

Sposób przygotowania:

Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie
Maślaki obieramy ze skórki i myjemy. Większe kapelusze grzybków kroimy na mniejsze części, małe pozostawiamy w całości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Podsmażamy cebulę aż się zeszkli i wrzucamy do niej maślaki. Smażymy całość na średnim ogniu do czasu aż woda, którą puszczą grzyby, cała odparuje z patelni. Na drugiej patelni w tym czasie podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka z odrobiną soli i pieprzu (dodajemy tylko podstawowe przyprawy). Podsmażoną pierś kurczaka wrzucamy do grzybów mieszamy. Na patelnię wlewamy śmietanę i wrzucamy posiekaną drobno pietruszkę. Całość mieszamy doprawimy pieprzem i solą i gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Podczas przygotowania grzybów w śmietanie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż. Na przygotowany ryż kładziemy maślaki z kurczakiem w śmietanie. Danie podajemy z ogórkiem małosolnym. SMACZNEGO!
Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i dodajemy maślaki
Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie
Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy z odrobiną pieprzu i soli
Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie
Do podsmażonych maślaków wrzucamy podsmażoną pierś kurczka
Maślaki z kurczakiem pływające w śmietanie
Na patelnię wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojoną w kostkę natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i prużymy ok 15 min.