Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Maślaki duszone w śmietanie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Małe zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, szybko umyć i osączyć

Maślaki duszone w śmietanie

Składniki:

Maślaki duszone w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Maślaki duszone w śmietanie
Małe zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, szybko umyć i osączyć z wody. Do płaskiego naczynia włożyć masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, dobrze rozgrzać i włożyć całe niepokrojone kapelusze maślaków. osolic do smaku i dusic około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Sos powinien całkowicie odparować, wtedy zalać potrawę śmietaną i tylko doprowadzić do wrzenia. Grzyby podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.