Sposób przygotowania:
Smażone pierogi z maślakami i kapustą
Farsz:
Grzyby obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy - wszystko razem smażymy na niewielkiej ilości oleju przez ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i siekamy - smażymy do 10 minut i doprawiamy do smaku. Studzimy.
Ciasto:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto - gdy ciasto będzie się lepić do rąk to dodajemy nieco mąki. Ciasto cienko wałkujemyy.Z ciasta wykrawamy krążki miseczką o średnicy ok. 13-15cm. Na środku każdego z krążków układamy po 1 łyżce ostudzonego farszu, zlepiamy pierożki i brzegi dociskamy widelcem. Każdy pieróg z osobna panierujemy w jajku i bułce tartej - smażymy na rumiano po obu str0onach. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem
Grzyby obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy - wszystko razem smażymy na niewielkiej ilości oleju przez ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i siekamy - smażymy do 10 minut i doprawiamy do smaku. Studzimy.
Ciasto:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto - gdy ciasto będzie się lepić do rąk to dodajemy nieco mąki. Ciasto cienko wałkujemyy.Z ciasta wykrawamy krążki miseczką o średnicy ok. 13-15cm. Na środku każdego z krążków układamy po 1 łyżce ostudzonego farszu, zlepiamy pierożki i brzegi dociskamy widelcem. Każdy pieróg z osobna panierujemy w jajku i bułce tartej - smażymy na rumiano po obu str0onach. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem
MagdaMM
mariel78
Natala1210