Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Smażone pierogi z maślakami i kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Robiłam je po raz pierwszy, zawiozłam kilka swojej babci i od razu musiałam jej podać przepis :) Są na prawdę pyszne!

Smażone pierogi z maślakami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone pierogi z maślakami i kapustą

 

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi z maślakami i kapustą
Farsz:

Grzyby obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy - wszystko razem smażymy na niewielkiej ilości oleju przez ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i siekamy - smażymy do 10 minut i doprawiamy do smaku. Studzimy.



Ciasto:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto - gdy ciasto będzie się lepić do rąk to dodajemy nieco mąki. Ciasto cienko wałkujemyy.Z ciasta wykrawamy krążki miseczką o średnicy ok. 13-15cm. Na środku każdego z krążków układamy po 1 łyżce ostudzonego farszu, zlepiamy pierożki i brzegi dociskamy widelcem. Każdy pieróg z osobna panierujemy w jajku i bułce tartej - smażymy na rumiano po obu str0onach. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem
Smażone pierogi z maślakami i kapustą
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki..
Smażone pierogi z maślakami i kapustą
dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i siekamy
Smażone pierogi z maślakami i kapustą
Do dokładnie przeciśniętych ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę
Smażone pierogi z maślakami i kapustą
Przygotowane pierogi delikatnie obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej,