Grażyna87

Grażyna87

Kucharz
[Przepisów: 8]

Smażone Muszle Serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Urozmaicenie dań makaronowych

Smażone Muszle Serowe

Składniki:

Smażone Muszle Serowe

 

  • Makaron duże muszle 500g
  • Twaróg półtłusty 150g
  • Ziemniaki 90 g
  • Cebula 60g
  • Śmietana 18% 200g
  • Boczek parzony wędzony 60g
  • Serki topione(śmietankowy i z szynką) 3 sztuki (prostokąty)
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Smażone Muszle Serowe
Farsz do nadziewania muszli: Gotujemy ziemniaki. Gdy ostygną przecisnąć przez praskę. Zeszklić cebulę bardzo drobno posiekaną. Podsmażyć bardzo drobno pokrojony boczek. Wymieszać razem. Dodać śmietany około 2 łyżki z 200g. Doprawić. Sos serowy: Serki topione połamać na drobne kawałki. Wrzucić do rondelka. Zalać 100 ml wody gorącej. Gdy się rozpuszczą wszystkie kawałki dodać resztę śmietany. Zagotować. Doprawić czosnkiem, pieprzem ziołowym i pieprzem cytrynowym. Muszle makaronowe gotujemy około 5 minut. Muszą być twardawe ( nie al dente). Gdy lekko przestygną wrzucić je na bardzo gorący olej. Podsmażać około 1 minuty na jedną stronę. Następnie faszerować. Zapiec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160*c przez 3 minuty. Następnie Polać przygotowanym sosem serowym.