Sposób przygotowania:
Smażone pałki z kurczaka z ryżem
Kurczaka oczyścić , umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać do kurczaka. Wsypać paprykę mieloną słodką, zioła prowansalskie, doprawić niezbyt dużą ilością zmielonej soli morskiej oraz pieprzu czarnego. Przyprawami natrzeć kurczaka. W patelni rozgrzać olej, mięso obsmażać z każdej strony na zloty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, podlać odrobiną gorącej wody (ok 50 ml) i szybko przykryć przykrywką. Smażyć w ten sposób około 15 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wrzucić ryż, zeszklić. Następnie wlać odrobinę bulionu warzywnego. Gdy ryż wsiąknie wywar, czynność powtórzyć do miękkości ryżu. Przed ostatnim podlaniem wywaru dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Z patelni zdjąć pokrywkę i podsmażać jeszcze około 5 minut. Podawać na ryżu. Smacznego:)