petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Smazone parówkowe kluski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne smazone parówkowe kluski

Smazone parówkowe kluski

Składniki:

Smazone parówkowe kluski

 

  • nadzienie: 10 cienkich parówek
  • ciasto: 1 kg ziemniaków, 1/2 kg mąki ziemniaczanej, 3 jaja, sól
  • Panierka: bułka tarta
  • Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Smazone parówkowe kluski
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gdy ostygną mielimy. Wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, zagniatamy. Ciasto formujemy na kształt walca, kroimy na plastry grubości 2 cm. Parówki kroimy na 2-3 kawałki. Kazdy owijamy w plaster ciasta. Wkładamy do wrzacej wody i gotujemy. Gorace obtaczamy w bułce tartej, smazymy na złoto na tłuszczu.

Tagi:

ciasto tarta