malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Smażone pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię pierogi w każdej postaci, kiedyś jadłem u znajomych pierogi smażone, postanowiłem zrobić takie w domu, bardzo smakują wszystkim.

Smażone pierogi

Składniki:

Smażone pierogi

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 8 łyżek oleju (najlepiej kukurydzianego),
  • 1 jajko,
  • 3/4 gorącej wody.
  • Farsz:
  • mały pęczek szczypioru,
  • szklanka rodzynek,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi
Zagniatamy z podanych składników ciasto wlewając odpowiednią ilość wody, aby ciasto było elastyczne, odstawiamy je na 30 min. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na kilka miut, szczypiorek drobno siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Smażymy pieczarki, cebulę 10 min., następnie dodajemy szczypiorek i chwilę smażymy jeszcze, dokładamy rodzynki. Ciasto należy podzielic na 2 części i każdą z nich rozwałkowac, wycinamy z ciasta kwadraty o boku około 6 cm na każdej połowie wyciętego kwadratu od roga do polowy wykładamy porcję farszu, nawilżamy brzegi i zlepiamy pierogi tak aby wyszedł nam kształt trójkąta. Smażymy na dużej ilości oleju aby nie przywierały do patelni.