zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Smażone płotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smażona płoć, smaczne rybki na obiad.

Smażone płotki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone płotki

 

  • 8 sprawionych płoci
  • sól morska do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone płotki
Sprawione płotki umyć dokładnie i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Każdą z nich posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym i zostawić na 30 minut. Po tym czasie na patelnię wlać olej, rozgrzać go. Ryby obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju na złoto brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać gorące.
Smażone płotki
Etap 1płotki posolic i oproszyć pieprzem
Smażone płotki
Etap 2każdą płotkę obtoczyć w mące przed smażeniem
Smażone płotki
Etap 3smazyć płotki na gorącym oleju z obu stron
Smażone płotki
Etap 4usmązone płotki odsączyć z nadmiaru oleju