Smażony bambus z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Suszone grzyby moczyć we wrzątku przez pół godziny, a potem odcedzić, ale zalewy nie wylewać. Poodcinać nóżki i wyrzucić. Kapelusz

Smażony bambus z grzybami

Składniki:

Smażony bambus z grzybami

 

  • 12 chińskich grzybów suszonych lub świeżych pieczarek lub boczniaków
  • 300 g pędów bambusa, świeżych lub z puszki opłukanych i odsączonych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Smażony bambus z grzybami
Suszone grzyby moczyć we wrzątku przez pół godziny, a potem odcedzić, ale zalewy nie wylewać. Poodcinać nóżki i wyrzucić. Kapelusze przekroić na połówki lub ćwiartki. Pędy bambusa pokroić w kawałki tej samej wielkości co grzyby. Rozgrzać olej w woku do wysokiej temperatury i smażyć przez 1 minutę grzyby i pędy bambusa. Dodać sos sojowy i cukier, przemieszać kilka razy, zalać niepełną szklanką zalewy grzybowej. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Mąkę rozpuścić w dwóch łyżkach wody, dobrze wymieszać i dodać do woka, skropić olejem sezamowym, wymieszać, gotować aż sos zgęstnieje.

Można podawać z ryżem lub makaronem sojowym.

Tagi:

sosy grzyby