Sposób przygotowania:
Smażony bambus z grzybami
Suszone grzyby moczyć we wrzątku przez pół godziny, a potem odcedzić, ale zalewy nie wylewać. Poodcinać nóżki i wyrzucić. Kapelusze przekroić na połówki lub ćwiartki. Pędy bambusa pokroić w kawałki tej samej wielkości co grzyby. Rozgrzać olej w woku do wysokiej temperatury i smażyć przez 1 minutę grzyby i pędy bambusa. Dodać sos sojowy i cukier, przemieszać kilka razy, zalać niepełną szklanką zalewy grzybowej. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Mąkę rozpuścić w dwóch łyżkach wody, dobrze wymieszać i dodać do woka, skropić olejem sezamowym, wymieszać, gotować aż sos zgęstnieje.
Można podawać z ryżem lub makaronem sojowym.
Można podawać z ryżem lub makaronem sojowym.