Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rybka jest smaczną propozycją na obiad. Ten filecik z morszczuka jest smażony na maśle z oliwą a panierkę przygotowałam klasycznie z maki pszennej.

Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem

 

 

Sposób przygotowania:

Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem
Świeży filet z morszczuka myjemy i osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Do jajka przekładamy morszczuka i zostawiamy na kwadrans. następnie na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Rybę panierujemy w mące pszennej i wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Wyciągamy rybkę na kuchenne papierowe ręczniki by usunąć nadmiar tłuszcz.
Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem
Etap 1 do miseczki wbijamy jajka doprawiamy i mieszamy
Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem
Etap 2 rybkę wkładamy do jajka naokoło kwadrans
Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem
Etap 3 rybkę z jajka przekładamy do maki by ją panierować
Smażony klasyczny morszczuk na oliwie z masłem
Etap 4 na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wkładamy rybkę - smażymy na złoto

Tagi:

jajko jajka mak