Sposób przygotowania:
Smażony kurczak z pomidorami
1. Mięso obrać ze skóry, przekroić na dwa cieńsze
płaty, a następnie pokroić w poprzek włókien w paski szerokości palca. Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać i przepołowić. Połówki pomidorów i obraną, przepołowioną cebulę pokroić również w wąskie paski. Umyć bazylię, oberwać listki, pokroić je w paski i odłożyć na bok. Łodyżki drobno posiekać.
2. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i na średnim ogniu podsmażyć mięso przez 2 minuty, cały czas mieszając. Powinno się zrumienić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić.
3. Do garnka wlać resztę oliwy. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z łodyżkami bazylii, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory i śmietanę i dusić wszystko pod przykryciem około 5 minut. Co pewien czas przemieszać.
4. Do warzyw dodać mięso i razem podgrzać. Doprawić do maku solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać z listkami bazylii. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
płaty, a następnie pokroić w poprzek włókien w paski szerokości palca. Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać i przepołowić. Połówki pomidorów i obraną, przepołowioną cebulę pokroić również w wąskie paski. Umyć bazylię, oberwać listki, pokroić je w paski i odłożyć na bok. Łodyżki drobno posiekać.
2. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i na średnim ogniu podsmażyć mięso przez 2 minuty, cały czas mieszając. Powinno się zrumienić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić.
3. Do garnka wlać resztę oliwy. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z łodyżkami bazylii, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory i śmietanę i dusić wszystko pod przykryciem około 5 minut. Co pewien czas przemieszać.
4. Do warzyw dodać mięso i razem podgrzać. Doprawić do maku solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać z listkami bazylii. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.