Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Smerfetka 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto Smerfetka na różne okazję

Smerfetka 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfetka 3

 

  • Biszkopt
  • mąka pszenna 1/2szkl
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • woda zimna -2 łyżki
  • jajka 4szt
  • mąka ziemniaczana 1/2szkl.
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • cukier 0,5 szkl
  • ocet -1 łyżeczka
  • MASA BUDYNIOWA
  • mleko -2 szkl
  • cukier -4 łyżki
  • margaryna -210 g
  • mąka -5 łyżek
  • PIANKA
  • śnieżki 2 opak
  • mleko -1,5 szkl
  • galaretka niebieska -2 opak
  • woda -1 szkl
  • delicje jagodowe -2 opak
  • WIERZCH CIASTA
  • galaretki niebieskie -2 opak
  • woda -0,5 l

Sposób przygotowania:

Smerfetka 3
BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać MASA PIANKOWA Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętejgalaretki, cały czas ubijając. WIERZCH CIASTA Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. PRZEKŁADANIE CIASTA Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce.
Smerfetka 3
Ciasto Smerfetka na różne okazję
Smerfetka 3
Z przygotowanych składników
Smerfetka 3
Z przygotowanych składników
Smerfetka 3
Masa budyniowa z galaretką niebieską