Sposób przygotowania:
Smerfne tartaletki
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione tartaletki pieczemy około 15 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąkę, budyń oraz żółtko i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń.Gotową masę wykładamy do upieczonych i przestudzonych tartaletek. Na masie układamy po kilka borówek i zalewamy tężejąca galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe. WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy. Tężejąca zalewamy owoce ułożone na masie.
marietta