Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z jabłkami i rodzynkami.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 10 dag mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, żółtka, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, wyrobić. Pod koniec wlać roztopioną przestudzoną margarynę, rodzynki i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę rozwałkować, ułożyć ćwiartki jabłek i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć do przygotowanej formy i pozostawić na 15 minut aby podrosło. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.