wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Smietankowe fileciki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jestem wielkim smakoszem filetów z kurczaka i przyrządzam go na rożne sposoby. Oto jeden z nich, warty polecenia, myślę...

Smietankowe fileciki

Składniki:

Smietankowe fileciki

 

  • 2-3 filety z kurczaka;
  • zupa cebulowa z torebki (opcjonalnie vegeta i pokrojona cebula);
  • 0,5 litra śmietany kremówki;
  • ryz ugotowany na sypko;
  • świeże zioła (pietruszka, szczypiorek)

Sposób przygotowania:

Smietankowe fileciki
Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ubić delikatnie tłuczkiem na płaskie kotlety. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać filety zupą cebulową z proszku, lub gdy jej nie mamy w zasięgu ręki vegetąa i pokrojoną w plasterki cebulą. Całość zalać śmietaną kremowką i wstawić do piekarnika na około godzinę i piec w temp. ok 160 stopni. Gdy mięso będzie już dostatecznie miękkie wyjąć z piekarnika, dodać świeże zioła i podawać z ryżem, lub pieczonymi ziemniakami.