Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiąca beza, słodka bita śmietana, orzeźwiające owoce i mięta - deser jest prosty, a naprawdę pyszny.

Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętą

Składniki:

Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętą

Na blaty bezowe:

  • 3 białka z jaj L
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Bita śmietana + dekoracja:

Sposób przygotowania:

Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętą

Przygotowanie blatów bezowych

Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętą
Ubijamy białka z cukrem tak, aby powstała lśniąca beza

Białka ubijamy na sztywno. Małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy, dążąc do uzyskania błyszczącej, lśniącej bezy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa równe okręgi, na które wyciskamy bezę.

Bezy umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Po 3 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy bezy przez 90 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przygotowanie śmietanki, przekładanie torciku

Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętą
Bezy przekładamy bitą śmietaną, dekorujemy owocami i miętą

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.

Przekładamy torcik: beza- bita śmietana - beza - bita śmietana.

Owoce i listki mięty myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na plastry, z granata wyjmujemy ziarna. Owoce i listki mięty układamy na wierzchu tortu.