Sposób przygotowania:
Śmietankowy torcik bezowy z owocami i miętąPrzygotowanie blatów bezowych
Białka ubijamy na sztywno. Małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy, dążąc do uzyskania błyszczącej, lśniącej bezy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa równe okręgi, na które wyciskamy bezę.
Bezy umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Po 3 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy bezy przez 90 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przygotowanie śmietanki, przekładanie torciku
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
Przekładamy torcik: beza- bita śmietana - beza - bita śmietana.
Owoce i listki mięty myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na plastry, z granata wyjmujemy ziarna. Owoce i listki mięty układamy na wierzchu tortu.