cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Najszybszy sernik na świecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto przepis na najszybszy sernik na świecie i w dodatku najprostszy! Te składniki zapewne każdy z nas ma w lodówce, no może poza kilogramem sera...

Najszybszy sernik na świecie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Najszybszy sernik na świecie

 

Sposób przygotowania:

Najszybszy sernik na świecie

ETAP 1:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno i przekładamy do innego naczynia.

W misie miksera umieszczamy teraz żółtka oraz cukier. Ubijamy, następnie dodajemy masło (warto je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki), uciekamy przez 2 minuty. Następnie do masy dodajemy ser i kaszę, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy je delikatnie za pomocą łyżki. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 55 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Sernik jest bardzo rumiany na górze, za to idealnie puszysty i miękki w środku.

Najszybszy sernik na świecie
Najszybszy sernik świata świeżo po wyjęciu z formy
Najszybszy sernik na świecie
Najszybszy sernik świata z piekarniku - tuż po upieczeniu
Najszybszy sernik na świecie
Masa sernikowa umieszczona w formie do pieczenia wyłożonej papierem
Najszybszy sernik na świecie
Mieszanie masy serowej z pianą ubitą z białek
Najszybszy sernik na świecie
Miksowanie żółtek z cukrem, masłem i serem
Najszybszy sernik na świecie
Miksowanie żółtek z cukrem
Najszybszy sernik na świecie
Ubita piana z białek - dodajemy ją na końcu do masy serowej