ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort z polewą i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki torcik z pyszną masą czekoladową, oblany polewą kakaową i udekorowany ciastkami oraz czekoladkami

Tort z polewą i kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z polewą i kokosem

Biszkopt

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa

  • 1/2 l kremówki 36 %
  • 20 dag mlecznej czekolady (Milka)
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • niecałe pół szklanki mleka

Polewa

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 łyżeczki kakao

Pozostale składniki

  • Wiórki kokosowe
  • Ciastka i czekoladki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort z polewą i kokosem

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, nadal miksując dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę średnicy 24 cm posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika do temp.160 C i piec ok. 30 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.

Masa czekoladowa

Tort z polewą i kokosem
Przygotować masę czekoladową z kremówki i kostek czekolady

Czekolady połamać i rozpuścić w gorącym mleku, po czym ubić kremówkę na sztywno i połączyć z masą czekoladową, dokładnie wymieszać.

Przełożenie

Tort z polewą i kokosem
Przygotowaną masą czekoladową przełożyć biszkopty i wstawić do lodówki

Biszkopty przełożyć masą czekoladową, wstawić do lodówki.

Polewa

Tort z polewą i kokosem
Przygotować polewę kakaową, ostudzoną wylać na tort

Składniki polewy wsypać do garnka, po czym cały czas mieszając zagotować, pozostawić do ostudzenia, po czym wylać na tort.

Dekoracja

Tort z polewą i kokosem

Schłodzony tort udekorować ciastkami i czekoladkami